divendres, 28 de desembre del 2012

La llegenda de l'amulet de jade - Comentari de Juli Fenollar

Gaudim d’una bona lectura

Juli Fenollar,  Divendres 28 Desembre 2007
Compromís finit! Vaja, ni que haguera s igut un contratemps d’aquells insalvables que li compliquen a un la vida! I d’això res. Ha estat un gran plaer poder compartir taula amb el Vicent Enric Belda en la presentació del seu llibre La llegenda de l’amulet de jade. També amb la companya Silvia Pinter; ambdós agullentins companys de professió i amics estimables.
M’ha sorprés veure tanta gent en la presentació d’un llibre, acte que els ajuntaments haurien de programar amb més freqüència. Gent de totes les edats, joves i majors, pares/mares amb fills/-es. Naturalment, alguns alumnes de l’Institut, però pocs.
Ací us deixe algunes de les paraules que li he dedicat a Vicent E. Belda i el seu magnífic llibre que, si se’l llegiu, no us penedireu:
Potser fins ací, res del que hem dit en aquest breu argument de l’obra no ens haja cridat massa l’atenció. Per un costat, uns protagonistes adolescents, impulsius i àvids d’experiències; inevitablement, una història d’amor, fràgil i encantadora, i per altre costat, la part més fantasiosa, repleta d’intrigues i aventures, que ací recau en una llegenda xinesa força interessant, però, també, amb un toc d’intriga més propi de la novel·la negra.
Dos móns –occident i orient- retratats amb delicadesa i particularitat, per un costat el present, la història de Víctor que se centra en el món urbà, una gran ciutat, indeterminada, que ben bé podria ser València o qualsevol altra, i per altre costat el passat, el món rural, la Xina, un univers replet de llegendes, mites, irrealitats. Dues cultures que ací apareixen allunyades en l’espai i en el temps, però ambdues carregades de violència. Un passat i un present units per un punyal(pag. 87)
Voldria subratllar  la història d’amor entre Víctor i Li Bei, recalcar, sobretot, la subtilesa de l’autor, de Vicent Belda, en haver sabut encaixar, magistralment, dues declaracions amoroses -la universalitat del tema de l’amor pel qual mai no passa el temps-, per un costat uns adolescents de la tradició literària medieval, Tirant i Carmesina, i per l’altre, els nostres protagonistes actuals. Sí, estic parlant de la famosa escena de l’espill del Tirant lo Blanc, que ací pren una dimensió més cosmopolita i s’emparenta amb Oscar Wilde(1854-1900) i el Retrat de Dorian Gray. És un dels episodis més reeixits de la novel·la. I és que l’autor ha volgut donar un gran protagonisme als miralls, que ens envolten d’una atmosfera de perversió satànica, dominada pels poders d’un misteri que està més enllà de la realitat. Diu l’autor : “algunes tribus primitives temien els espills perquè pensaven que els miralls no reflectien allò material, sinó sols l’ànima de les persones i les coses”
De la  tradició literària occidental -Joanot Martorell i Oscar Wilde-, a l’oriental, pel paral·lelisme entre la nostra protagonista, Li Bei o Mei, i la Zahrazad de Les mil i una nit. Ací, Li Bei, o millor dit Mei, la filla menuda del ferrer Weng, va relatant la seua història personal, com Zahrazad els seus contes, i deixant-los, també, inacabats, amb la qual cosa, naturalment, li dóna més emoció al relat. Serà al darrer capítol on, les diverses veus dels narradors confluiran en un final sorprenent, si bé, esperat.
Vicent Belda desmitifica en aquesta novel·la el cobejat “secret de l’eterna joventut” que, com a rerefons impregna tota la història(pag.104-105).

L’estructura del llibre és una història recordada, que serveix de marc a totes les altres, és a dir, el tradicional estil d’una història dintre d’una altra història, un esquema molt romàntic, si voleu, però que no pas per això deixa de ser ni menys actual ni menys original.

dijous, 4 d’octubre del 2012

L'estirp de l'horror - referències i crítiques

Ximo Beltran - juliol 14, 2010 

A mi enguany m'ha sorprés L'estirp de l'horror, per a un tercer de l'ESO. És una història que té com a eix central el tema de l'home llop (ara que està de moda ressuscitar personatges clàssics de terror com els vampirs). Supose que, com tots vosaltres, llig els llibres juvenils amb una certa mandra per si em trobe el mateix de sempre. Però l'estil de Vicent Belda és molt literari. Té alguna coseta diferent i ja no es tracta dels dos joves que investiguen un assassinat. Sóc dels que pensa que perquè un llibre agrade, ens ha de convéncer primer a nosaltres. Vos el recomane.


Una altra obra per als adolescents de Vicent Enric Belda
Lestirp de lhorror.
Crec que encara que no siga el meu gènere literari preferit, era d’obligada lectura. És clar que ningú no llig un llibre sense tenir alguna referència i per això, jo vaig demanar ajuda a una companya. Aquesta me’l va aconsellar i després de llegir-ho crec que va encertar de totes.
El llibre és molt fàcil de llegir en primer lloc, perquè pareix que sempre és més convincent si l’edat dels protagonistes s’acosta més o menys a la del lector. Això fa que aquest puga endinsar-se a la història. Però no podem oblidar que hi ha unes altres obres on els protagonistes són molt majors o molt menuts que el lector i també enganxen.  Crec que és una bona forma de introduir l’adolescent en aquest tipus de lectura.  L’obra  és molt oberta en possibilitats, té moments consistents i concrets i uns altres de fer una reflexió que fan que el lector puga pensar en els temes de fons.
En aquest llibre n’hi ha un munt de coses que apareixen, com l’arribada d’un estrany, un objecte màgic, un assassinat, una rara malaltia, una història d’amor, el naixement d’un xiquet. Crec que són prou coses que passen a la història per a fer-la interessant.  Parlant del final de la història solament diré que és un final no molt esperat, però si prou coherent.
Dels personatges podem dir que la Maria (filla de Macià), és una bonica jove que té el rostre perfecte d’una nina.  Simpàtica i responsable, denotant les ganes de viure. El Tomeu (fill de Maria i Nordahl), amb els ulls blaus, però  era menut i pareixia poca cosa. Era observador i molt bon estudiant, cosa que no lleva que l’expulsaren per una baralla amb un dels seus companys. L’animal que portava a dins, que era una herència dels seus avantpassats, fan que siga una bèstia.  Quant a Gerard, que era de la mateixa edat de Tomeu, (són amics d’escola), més alt que ells, mirada franca. També com passava amb el Tomeu era bon estudiant ja que li agradava. Va ajudar Tomeu quan l’expulsaren. Mercé (novia de Gerard, però esposa després), era molt bonica de cara i prima de cos. Sentia molt d’amor per Gerard.
La història mescla la realitat amb la aventura fantàstica, per la aparició de monstres que la fan d’un gènere de por, encara que no en fa molt.

Jo la recomane, per a passar una estona evadit del món real i desconnectar, apropant-nos a un altre lloc.







dilluns, 1 d’octubre del 2012

L'estirp de l'horror - referències literàries

El que ací us deixe, és part d'una presentació de L'estirp de l'horror a l'any 2000. Hi faig referència a la influència d'altres autors en la meua primera novel·la. 


Els escriptors ens devem en gran mesura al que hem llegit, al que hem escoltat, al que hem viscut. Podem anar en contra de la nostra tradició o reivindicar-la, però, d’una manera o d’altra sempre la prenem com el nostre punt de partida.
La meua tradició són també les meues lectures. He de confessar que no sóc un lector convulsiu, més bé em considere un reincident, perquè d’una manera o d’altra, sempre torne a les mateixes lectures, a un grup molt determinat de lectures.
Moltes de les meues lectures les reconec al meu propi llibre amb sorpresa quan torne a reviure-les i, crec que, potser, us resulte interessant que us les descobrisca.
L’esperit de Nordahl Skram, i dels personatges marcats per la seua síndrome, el dec als poetes maleïts francesos, especialment Charles Boudelaire, que va beure dels "excessos" de la llibertat i de l’esperit romàntic i que obriren les més brillants pàgines del simbolisme. Maleït tanmateix per una societat miop i mesquina del la qual en sofrí els blasmes més durs, les vexacions i, fins i tot, els processos judicials. Què puc afegir a l'aversió que Maria sent pel seu fillet Tomeu!

Baudelaire: BENEDICCIÓ

Ah!, Hagués parit un niu ple d'escurçons
en comptes d'alletar aquest poca cosa.
Als autors naturalistes del segle XIX dec la reflexió existencialista i determinista en què es veuen immersos els protagonistes. La reflexió sobre el que som, sobre si la nostra vida no és escrita ja des dels nostres gens, si el que ens determina és el nostre entorn social, o bé som lliures de construir el nostre propi camí.
NARCÍS OLLER  La Bogeria
El cas d’en Daniel no és neurastènia ... sinó de vesània hereditària: la du ja de naixença. Sa mare va ser una histèrica, son pare va presentar tals anomalies de raó que va morir boig. ¿Quin podia ser el fruit d’aquest matrimoni?
 HENRIK IBSEN, Espectres.
"Gairebé diria que tots nosaltres no  som  sinó espectres, pastor Manders. No solament les coses que hem heretat del pare i la mare circulen dintre nostre com un fantasma..., no. Sinó també les coses que abans hem pensat i cregut, i que són mortes i apagades fa molt temps. Tot això no viu, però ho tenim ficat a dintre, profundament, i no ens en podem deslliurar"
De Guy de Moupassant hi ha la preocupació pel comportament humà i especialment el to de terror psicològic que ell mateix descriu de manera genial:
LA POR
"La por és una cosa esborronadora, una sensació atroç, una descomposició de l’ànima com un espasme espantós del pensament i del cor. Però no té lloc quan s’és valent, ni davant d’un atac, ni davant la mort inevitable. Té lloc en circumstàncies anormals, sota certes influències misterioses, enfront de riscs vagues i molt imprecisos."
MADAME HERMET
"Els boigs m’atrauen. Aquesta gent viu a un país misteriós de somnis estrambòtics, dins d’aquell núvol impenetrable de la demència en què tot el que han vist a la terra, tot el que han estimat, tot el que han fet torna a començar per a ells en una existència marginada al marge de totes les lleis que governen les coses i regeixen el pensament humà."
No m’estic de dir que d’altres lectures i influències puc reconéixer d’immediat, per exemple Mary Wollstonecraft Shelley: FRANKESTEIN o el modern Prometeu:

" ... Jo sóc dolent perquè sóc desgraciat. No sóc menyspreat i odiat per tota la humanitat?..."


"... Em venjaré per les meues ferides; si no puc inspirar amor, causaré por ..."

En la descripció dels paisatges crec que és possible, des de la més absoluta modèstia, reconéixer la influència d’Enric Valor. Alguna escena com la de l’escola ens pot recordar Madame Bovary. En la darrera part en què Jordi descobreix el mas és possible seguir la petja de Toni Cucarella en El lledoner de l’home mort. A més, com ja s’ha dit, hi ha Bram Stoker, i Lovecraft, i tantes i tantes influències. Perquè els escriptors som el resultat del que hem llegit, i el que hem escrit passarà al seu torn a formar part de la vida dels qui ens llegesquen.