dimecres, 8 de gener del 2014

Bons amics. Primavera de 2003.


Joan Olivares, Toni Espí, Francesc Martínez i jo

EL NOSTRE RITUAL DEL FRONTÓ
Vicent Enric Belda
 Canals, 17 de març de 2003
El Filòsof observa el sexe d’ella a través d’un foradet. Baveja d’excitació. No obstant això, no hauríem de considerar un pervertit el Filòsof. O potser sí. Tot depèn de com es mire. Entre Immanuel Kant i Bertrand Russell, el Filòsof sempre troba un moment per tancar-se al seu atrotinat estudi i, des d’allí, fixar la mirada pel forat de l’espiera i mirar-se-la atentament, amb aquella passió enamoradissa que el Filòsof posa en totes les coses. Ella deu saber que és observada, però es deixa mirar igualment, desvergonyida. El més molest per a ella potser siga saber que, després, la seua intimitat apareixerà retractada en dibuixos impúdics, en llibres que corren de mà en mà, entre les gents que, com el Filòsof, senten la mateixa estranya afecció pel sexe de les mycenes, tan petits ells i tan complicats de veure, ni que siga a través del potent microscopi comprat de segona mà. També fa rellotges de sol, el Filòsof. Però, si no fa sol, potser dóna forma a algun bonsai, o prepara un deliciós àpat per a la família, o prova de tirar endavant la novel·la de la seua vida.
     Tot i això, cada divendres per la vesprada, el Filòsof té una estona per a mi, un moment de companyonia que ha esdevingut un ritual immutable.
      El catedràtic Narciset repassa, davant de l’espill del lavabo, la seua dicció per a la presentació literària de l’últim llibre de Toni Cucarella. De tant d’assajar, obsedit per la seua imatge al mirall, i d’escoltar embadalit les modulacions de la seua pròpia veu, hom diria que Narciset ha aconseguit un alt nivell com a rapsode. A mi, almenys, aconsegueix sempre emocionar-me. Tanmateix, és el menys reeixit d’una família d’artistes. El seu fill menut, un angelet de cabells rossos, hi destaca clarament sobre ell. Però ningú no li ho pot dir a la cara, açò últim, perquè sovint la vanitat el perd i la seua boca destraleja que fa pànic. És a més, un reeixit escriptor. Si heu tingut la sort de llegir-lo, coincidireu amb mi que posseeix un estil acurat i pulcre. No fa gaire va guanyar un premi important i, com a bon descendent del torero local Graneret, va fer-nos als amics un divertit paseíllo, amb la jaqueta del xandall sota el braç a manera de capot improvisat i la raqueta com si fos l’espasa. 
    Tot i això, cada divendres per la vesprada, Narciset té una estona per a mi, un moment de companyonia que ha esdevingut un ritual immutable.
      Diuen que quan el dimoni no té feina, amb la cua mata mosques. El matemàtic Otosí Quadranter, ja té inaugurat el darrer projecte: un monumental rellotge de sol equatorial, de disseny, que presidirà per segles un modern parc de Muro, just a l’altre vessant del seu estimat Benicadell. Ves tu –diu gelosa la rabosa del campanar del seu poble–, no seria més fàcil un rellotge de pila ara que la vida ha avançat tant? Otosí Quadranter també fa novel·les, de les més bones i més ben escrites que hi ha per aquestes terres, i guanya els premis com si res. Hom té sovint la sensació que Otosí Quadranter ho sap tot, perquè torna especial cada cosa que toca. Per tot açò, no és d’estranyar que hi haja qui considere Otosí Quadranter el patriarca de la Terra Alta, un Manelic tan savi com, en el fons, innocent.
    Tot i això, cada divendres per la vesprada, Otosí Quadranter té una estona per a mi, un moment de companyonia que ha esdevingut un ritual immutable.
  Per tot açò, encara que no del tot, perquè la felicitat mai no és completa, pense que sóc afortunat. Tinc una família que m’estima, uns bons amics i, finalment, un discret èxit literari que, francament, no meresc. Nogensmenys, els gens em van programar per a altres quefers que no pas el bell art d’escriure. Davant de l’ordinador, els meus dits boteruts, adaptats per moltes generacions a agafar l’aixada o munyir les vaques absents, premen sempre més d’una tecla al mateix temps. La meua espatlla ampla, condicionada per carregar costals d’herba i sacs de sègol, ara ha de suportar el pes excessiu d’un cap ple de somnis i vanaglòries efímeres. 
  Però, al capdavall, tinc sort. Cada divendres per la vesprada, el Filòsof, Narciset i Otosí Quadranter tenen una estona per a mi, un moment de companyonia que ha esdevingut un ritual immutable.
   He arribat puntual aquesta vesprada de divendres, al temple sagrat de la nostra companyonia. El sol daura els brots imminents de la natura que es desvetla del llarg somni de l’hivern i, a l’hort pròxim de tarongers, despunten ja els primers grums de tarongina que embalumen el suau vent. D’un moment a un altre, apareixerà el Filòsof amb la raqueta sota el braç i amb el somriure il·luminat per la seua intel·ligència. El Filòsof té la pell transparent: tots els sentiments es dibuixen impúdics en el seu rostre. En un moment també, el caragol groc que Otosí Quadranter fa servir d’auto, girarà la cantonada del frontó de la Granja de la Costera. Narciset, que sempre va de copilot, alçarà la seua mà amable tan bon punt em veja.  
   Però, ja ha passat mitja hora i cap dels tres no ha arribat encara. De segur que el Filòsof ha tingut un imprevist. Potser ara mateix estarà planxant un munt de camises que tenia oblidades. Igual passe per sa casa i li dic quatre coses. Potser Narciset, mentre repassava davant l’espill del lavabo la seua dicció per a la presentació de l’última novel·la de Toni Cucarella, ha reparat en la blancor inusitada dels seus cabells embullats i ara espera que se li seque el tint que compra a l’engròs al carrer Botigues de Xàtiva. Potser Otosí Quadranter ha decidit venir a la Granja amb la somera Rosella, i recórrer a cavall els camins dels roders que poblen les seus fascinants novel·les. O, simplement, és que de tant de fer rellotges, se li ha oblidat mirar l’hora, a Otosí Quadranter.
    El cas és que avui, precisament avui, tinc la seguretat que jugaré bé. Així que desenfunde la meua raqueta de cent euros, em trac la jaqueta del xandall i pilotege contra la paret verda del frontó on han escrit els seus noms tots els adolescents de la Costera, després de provar la primera cervesa o el primer canut. El més ebri de tots, i potser el més lasciu, devia ser un tal Mandingo, el nom del qual ha quedat inesborrable sota la canya.
   Bé, al principi sempre falle una mica, no res. No cal preocupar-se. Passe bona estona corrent com un babau darrere de la piloteta groga que se m’esmuny per tota la pista, la maleïda. Ben mirat, és bo que corra, així m’escalfe i desentumesc els músculs contrets de tantes hores de cadira. Ara assage la meua treta mortal. Bote la pilota i, quan aquesta arriba a l’altura justa, li avente un colp tan fort que sent perdre l’equilibri. Caic de cul al terra, inevitablement. La pilota dibuixa un triangle perfecte, a una velocitat inusual. M’incorpore una mica, meravellat, però el rebot lateral ve directe a la meua cara i no el puc evitar. Les ulleres volen pels aires i torne a jaure al terra, mig marejat.
– Xe, què fas?– sent que diuen al cap d’una estona.
Obric els ulls. Els tres amics m’envolten. Els seus perfils es dibuixen contra el cel canviant.

–No res – els dic–, mirava passar els núvols.


dissabte, 4 de gener del 2014

La llegenda de l'amulet de jade - White Ravens 2008

La llegenda de l'amulet de jade va ser  seleccionada per a l'exposició The White Ravens 2008, organitzada per la Internationale Jugendbibliothek de Munich, en el marc de la fira del llibre per a infants i joves de Bolonya. The White Ravens és una sellecció de les millor obres infantils i juvenils publicades arreu del món, en més de trenta llengües, segons el criteri de la Biblioteca de Munich.




Belda, Vicent Enric (text)
Boscà, Ferran (illus.)
La llegenda de l’amulet de jade (The legend of the jade amulet)
Alzira : Ed. Bromera, 2006. – 124 p.
(El micalet galàctic; 129 : sèrie blava)
ISBN 978-84-9824-203-4

Talisman – Magic – Immortality – Love – Redemption

This suspenseful story, which combines elements of legend, detective novel and fantasy, successfully inter-weaves the realistic and the fantastic, now and yesterday, Spain and China. 14-year-old Víctor works part-time as a delivery boy at a Chinese restaurant where he falls in love with Li Bei, who is two years his junior. When the girl suddenly disappears, and two shady characters show up who are on her trail, Víctor discovers little by little the details of an unbelievable story. A mysterious amulet and an artfully ornamented dagger are the keys to a secret about love and hate, but above all about immortality, which is no dream here, but rather a curse only to be overcome in the end. (12+)

(Premi Vicent Silvestre; 2006)

divendres, 3 de gener del 2014

La llegenda de l'amulet de jades - Paraules xineses


Alguns noms i significats de la novel·la


Xinès  –  pinyin

Significat
 
A la novel·la

仙女  xiān nǚ


Fada

Restaurant xinés Xiannü

 Lǐ

 bēi


És un cognom molt comú a la Xina

Tristesa, malenconia



Li Bei és el personatge principal

诚  chéng

西  xī
 yóu




Sincer, honest

Occident
Viatjar
Viatge a occident


Cheng Xiyou és l’ancià propietari del restaurant xinés.


  mèi 


Germana menuda

La petita Mei és un personatge femení.

天使  tiānshǐ


Àngel

El jove Tianshi és un personatge masculí.

 wēng


Ancià, pare

El ferrer Weng és el pare de Mei

  lòu

Vulgar, humil

El cuiner Lou és un personatge


 fēi

Roig

Fei el roig és un malvat bandoler


健 美  jiàn měi


Robust, bell

El cambrer Jianmei és un personatge

  shēng
  sǐ


Vida

Mort


Shēngsǐ : vida i mort  són dos conceptes importants en la novel·la

dijous, 2 de gener del 2014

Col·legi públic Sant Joan Bosco II, Cocentaina

 Cocentaina, 15-05-2012


Durant les vacances de Pasqua tots els alumnes de 6é vam anar llegint el llibre “El secret de Meritxell”. En les classes de Valencià anàvem comentant-ho, perquè el dia 15 de maig vindria l'escritor d'aquets llibre Vicent Enric Belda. Quan faltaven uns quants dies per a vindre les dos classes anàvem preparant cartells de benvinguda, uns feren jocs de taula sobre el llibre, uns altres cartells que trataven dels personatges, d'Egipte...etc.


Per fí, el 15 de maig, va arribar aquell dia tan esperat per tots nosaltres, tots estàvem molt nerviosos i contents per fer-li totes les preguntes que teniem a la ment. Pel matí, vam anar acabant els cartells de benvinguda, retocant-los, pintant-los...etc. En arribar la vesprada col·locàrem els cartells pel corredor i entràrem tots a l'aula de música on ens encontrarem a Vicent parlant amb Anna, ja que es coneixen de fa molts anys. Éns asseiérem i començà l'explicaciò.

Va ser molt interessant, va parlar de com es va inspirar i fins i tot ens va fer una presentaciò del conte amb imatges i videos, i quasi al final vam poder fer-li aquelles preguntes que tan desijàvem fer-lí.
Per acabar, li mostràrem tots els cartells de benvinguda que li férem, es va quedar bocabadat i ens comentà que s'ho havia passat molt bé entre nosaltres perquè havíem demostrat molt d'interés, en agraïment nosaltres li vam regalar 3 llibres: “Secretum Templi”, del pare de Clara, que és d'una història del segle XIII a Cocentaina, i dos de poesia, un de Joan.

Va ser una xarrada d'allò més agradable.


Sara G, Xavi i Carla

dimecres, 1 de gener del 2014

IES Sixto Marco - El secret de Meritxell (2011)

Carta de l'alumnat de l'IES Sixto Marco d'Elx, amb el mestratge de la seua professora Maria Martí

Elx 21 de novembre de 2011

A l´equip de la editorial Bromera:
    Som un grup d´alumnes de primer de secundària de l'IES Sixto Marco d´Elx i ens agradaria comunicar-vos que hem llegit el llibre de Vicent Enric Belda, El secret de Meritxell  i ens ha agradat molt, ha estat fantàstic!, a més a més, gràcies al llibre hem après moltes coses sobre l’antic Egipte i estem fent una exposició sobre la lectura en la biblioteca del centre.
    En aquesta exposició hem inclós: papirs, piràmides, dibuixos de l’Egipte, deus egipcis, personatges del llibre, objectes i sobretot gats.
    També hem fet la lectura col•lectiva en la biblioteca i un esquema de cada capítol comentant els personatges. Hem buscat informació sobre l’autor i ens ha paregut un escriptor magnífic i voldríem que li féreu arribar la carta.
    Tant ens ha agradat que els companys i les companyes de classe  volem llegir les altres novel•les de l’autor: La llegenda de l’amulet de Jade i L’estip de l’horror.
    La informació que hem buscat i el que ens ha contat Maria, la nostra professora de valencià  ens ha fet moltes ganes.
    Hem investigat sobre Exea encara que no l’hem trobada, ens agradaria que ens diguéreu on es troba, i si és veritat que existeix?
   Ha sigut una experiència xulíssima!
   És el nostre primer any a l’institut i no sabíem que anàvem a fer aquestes coses.
   Molts petons dels alumnes de 1r eso A  de l’IES Sixto Marco.
   Gràcies anticipades.